Můžete zmrazit lístky máty?
Můžete zmrazit lístky máty? Máta je všestranná bylina. Může být použit pro vaření, pečení a míchání nápojů. Máta dodá lahodný šmrnc každému nápoji nebo pokrmu a s radostí můžeme oznámit, že tato bylinka tak dobře mrazí.
Ve skutečnosti lze listy máty zmrazit různými způsoby. V dnešním příspěvku si nastíníme 4 způsoby zmrazení lístků máty. Jak se rozhodnete bylinku zamrazit, je zcela na vás! Tyto metody platí pro různé bylinky s výjimkou lístků máty.
Příprava listů mincí ke zmrazení
Pro začátek si vždy vybírejte ty nejčerstvější a nejzdravější lístky máty, které najdete v místním supermarketu nebo na zahradě. Vzhledem k tomu, že bylinky jsou nejchutnější ráno, doporučujeme lístky máty v tuto chvíli zmrazit.
Po utržení nejlepších lístků máty, které můžete najít, bylinky dobře opláchněte, ale udělejte to jemně. Listy máty jsou náchylné k otlakům. Odstraňte veškeré vadnoucí listy a jiné nečistoty. Když jsou lístky máty čisté, osušte je papírovou utěrkou. Pokud máte čas, nechte je několik minut vyschnout na vzduchu. Než přejdete k dalšímu kroku, chcete se ujistit, že bylinky jsou co nejsušší.
Z listů odřízněte stonky a dejte stranou. V tomto okamžiku můžete listy oříznout na požadovanou velikost. Můžete je také nechat neostříhané. Nyní jsou lístky máty připraveny k zmrazení.
Jak zmrazíte lístky máty?
Je to skvělá metoda zmrazení, pokud vás tlačí čas a neplánujete bylinky dlouhodobě skladovat. Čisté a suché lístky máty rozložte na vyložený plech nebo plech. Dávejte pozor, abyste se nedotkli lístků máty, když je pokládáte na plech. Pokud mrazíte hodně lístků máty, dělejte to po dávkách.
Vložte plech nebo plech do mrazáku a nechte bylinky hodinu až dvě zamrazit. Po hodině nebo dvou vyjměte plech z mrazáku a vložte zmražené lístky máty do uzavíratelného plastového sáčku. Před uzavřením vytlačte co nejvíce vzduchu a sáček uzavřete. Zapište si datum skladování a pečicí plech v mrazničce naplocho přelepte.
Je to skvělá metoda zmrazení, pokud plánujete prodloužit čerstvost a barvu listů. Ideální také pro výrobu nápojů!
Po přípravě mátových lístků k zmrazení je můžete buď nasekat nahrubo, nebo nechat vcelku. Vyjměte několik tácků na led a pomocí lžíce nabírejte kousky bylinek do každé části tácku. Tento postup opakujte, dokud nebudou všechny části kostek ledu naplněny lístky máty. Do každé kostky ledu nalijte trochu filtrované vody, neplňte sekci až po okraj. Lístky máty budou plavat, pokud je vody moc a nadělají nepořádek.
Po naplnění misky na led vodou vložte misky do mrazničky. Nechte bylinky ztuhnout alespoň 2 hodiny. Jakmile jsou bylinky ztuhlé, vyjměte misku z mrazáku. Vyjměte kostky bylinek z misky a opatrně je vložte do uzavíratelného plastového sáčku. Před uzavřením a uzavřením misky vytlačte co nejvíce vzduchu. Zapište si datum skladování a uložte naplocho do mrazáku.
Tato metoda zmrazování je ideální pro uchovávání bylinek používaných v polévkách, dušených pokrmech a omáčkách. Tento trik můžete použít i ke zmrazení oregana nebo tymiánu.
Po přípravě lístků máty k zmrazení vložte bylinku do kuchyňského robotu, přidejte asi ¼ šálku olivového oleje a míchejte, dokud nebudou lehce hrudkovité. Připravte si zásobník na led. Nasypte rozmixované lístky máty do každé části formy na led. Opět neplňte každou sekci až po okraj, jinak směs přeteče a vytvoří nepořádek.
Jakmile je miska na ledové kostky naplněna rozmixovanými lístky máty, vložte ji do mrazáku. Nechte bylinky ztuhnout alespoň 2 hodiny. Jakmile jsou bylinky ztuhlé, vyjměte misku z mrazáku. Kostičky bylinek nakrájejte na kostičky a opatrně vložte do uzavíratelného plastového sáčku. Pracujte rychle, protože teplo vašich rukou roztaví zmrzlý olej.
Před utěsněním a následným utěsněním vytlačte co nejvíce vzduchu. Zapište si datum skladování a uložte naplocho do mrazáku.
Tato technika pomáhá zintenzivnit chuť byliny a zároveň prodloužit její trvanlivost. Po očištění bylinek položte listy na nádobu vhodnou do mikrovlnné trouby. Listy osušte nebo nechte alespoň hodinu schnout na vzduchu. Jakmile jsou bylinky pěkně suché, umístěte misku do mikrovlnné trouby, pak zahřívejte na vysokou teplotu po dobu 1 až 3 minut a každých 30 sekund přestávejte, aby se každý list otočil, aby se vysušil rovnoměrně.
Po zaschnutí listy opatrně umístěte do vzduchotěsné nádoby vhodné do mrazáku. Zapište si datum skladování a poté je vložte do mrazáku.
Tipy na skladování a zmrazování
Kromě použití mikrovlnné trouby k sušení lístků máty můžete také použít sušičku potravin. Lístky máty můžete také opékat v troubě na 170 stupňů po dobu 2 až 3 hodin, dokud nejsou úplně suché.
Uvolněte vůni rozmražené máty jejím rozdrcením mezi dlaněmi, než ji přidáte do svého oblíbeného jídla nebo nápoje.
Sušení lístků máty na vzduchu před jejich zabalením ke zmrazení je také skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost bylinek. Jednoduše nechte lístky máty 1 až 2 týdny schnout na vzduchu a poté je nechte zmrazit do sáčku.
Při zmrazování mátových lístků vodou vždy používejte destilovanou vodu nebo perlivou vodu. Tím se minimalizuje riziko kontaminace po rozmrazení.
Doporučení pro trvanlivost a rozmrazování
Zmrazené lístky čerstvé máty lze skladovat v mrazáku po dobu minimálně 3 měsíců. Pokud jsou bylinky před zmrazením sušené, dehydrované nebo pražené, vydrží minimálně 6 měsíců.
Při použití při vaření nebo jako přísada do nápojů není nutné mátu rozmrazovat. Jednoduše vložte hluboce zmrazené bylinky přímo do varné mísy a intenzivní teplo bylinky samy rozmrazí. Do nápojů je nejlepší použít lístky máty zmražené ve vodě nebo sušené lístky máty. Jednoduše přidejte kostku lístku máty do svého nápoje a bude pomalu rozmrazovat, jak bude váš nápoj ochlazovat!
Můžete zmrazit lístky máty? Čerstvé lístky máty nejsou k dostání celoročně, takže je dobré vědět, že tato bylinka tak dobře mrazí! Jakákoli z metod zmrazení, které jsme nastínili výše, bude fungovat bez ohledu na roční období. Stačí si vybrat metodu, která se hodí k nápoji nebo receptu, který připravujete!